Dolgu – Botox

Dolgu ve Botox Hakkında

Estetik işlemlerinin en çok tercih edilen 2 uygulaması; botoks ve dolgu.

Uygulanma şekilleri itibariyle çok benzeseler de içerik ve etki olarak tamamen farklı olan botoks ve dolgu uygulamaları, genel kanının aksine farklılıkları nedeniyle birbirlerinin alternatifi değillerdir. Her ikisi de farklı bölgelerde, farklı şikâyetler için kullanılan dolgu ve botoks işlemleri, ihtiyaca yönelik şekilde kombin olarak aynı gün içinde uygulanabilen işlemlerdir.

Botoks nedir?
Botox, clostridium botulinum bakterileri tarafından üretilen bir grup molekül olan botulinum toksinin kısa adıdır. “Toksin” olarak adlandırılır, çünkü çok yüksek miktarlarda belirli sinir tiplerinin hareketini bloke ederek vücutta “nörotoksin” olarak işlev görebilir.

Botoks, enjekte edildiği kaslardaki sinir sinyallerini bloke ederek çalışır. Bu sinir sinyalleri kesildiğinde, etkilenen kas geçici olarak felç olur veya donar. Seçilen bu kasların yüzünden bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir veya hatta yok edilebilir.

Ciltte kas gerginliğini gevşetmek için, yaşla birlikte oluşan cizgilere doğrudan yüz ifadesinin küçük kaslarına enjekte edilebilir; böylelikle çizgileri ve kırışıklıkları gevşetir. Kaldırma efekti vermek için, örneğin boyun kaslarında, yüzü aşağı çeken kasları gevşetmek için de kullanılabilir. Aynı şekilde, ter bezlerini bloke etmek için de kullanılabilir, bu yüzden aşırı terlemenin (hiperhidroz) tedavisi için kullanılabilir. Migren ayrıca, kafa derisinde birkaç noktaya enjekte edilen Botoks ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. 

Etkisi, bireye bağlı olarak 3-6 ay arasında sürebilir.

Botoks’un yan etkileri var mıdır?
Botoks’ un yan etkiler nadirdir, ancak ciltte herhangi bir enjeksiyonda olduğu gibi, enjeksiyon bölgesinde çürük ve hassasiyet riski vardır. Baş ağrısı bazen tedavinin ilk gününde insanlar tarafından da yaşanabilir. Nadir yan etkilerin çoğu grip benzeri semptomları ve yutma zorluğunu içerir.

Botoks’u kimler yaptırabilir / yaptıramaz?
Botoks, genellikle aşırı güvenli bir tedavi olarak kabul edilir ve çok az istisna vardır. Gebelik, myastenia gravis ve diğer bazı nadir nörolojik durumlar gibi bir kontrendikasyondur.

Botoks uygulanan bölgeler
Alın bölgesinde oluşan kırışıklıkların, kaşların arasında oluşan çizgilerin, burun yan duvarlarında oluşan çizgilerin, göz çevresinde oluşan kazayaklarının giderilmesinde, ağız çevresinde oluşan çizgilerin ve boyun çizgilerinin giderilmesi için uygulanır. Botoks, başarılı sonuçlar veren medikal bir tedavi yöntemidir. Botoks kaş kaldırma, yüzdeki kızgınlık ifadesinin giderilmesi ve hiperhidroz tedavilerinde de en çok tercih edilen yöntemler arasındadır.

Bir tedaviyi düşünmeden önce danışmanınıza ne sormalısınız?
Herhangi bir tedavi görürken, uygulayıcınızın ellerinde güvende hissetmeniz son derece önemlidir. İşin doğru ve güvenli yapıldığından emin olmak için pek çok soru sormaktan asla korkmayın.

Botoks ücreti ne kadardır?
‘Bu, kliniğe ve uygulayıcıya bağlıdır. İyi, eğitimli ve deneyimli bir doktorla İstanbul merkezinde, tam yüz için bir tedaviye yaklaşık 600 – 1000 TL ödersiniz. Güzellik terapistleri, tıbbi olarak kalifiye olmamasına rağmen, maalesef tedaviler sunabiliyor ve fiyatlar buna göre daha da düşebiliyor.

Dolgu nedir?
Dolgu maddeleri, dokulara hacim eklemek için tasarlanmış bir grup enjekte edilebilir tıbbi üründür. Hyaluronik asit dolgu maddeleri (en yaygın tip), kollajen uyarıcı dolgu maddeleri (sculptra) gibi farklı dolgu tipleri vardır. Yağ transferi aynı zamanda bir ‘dolgu maddesi’ olarak da kabul edilebilir.

İlerleyen yaş, mimikler, güneş ışınları gibi etkenler cildimizde bulunan kollajen, elastin ve Hyaluronik asit miktarlarının azalmasına neden olur. Cildimize genç ve sağlıklı bir görüntü veren bu maddelerin azalması cilt üzerinde çökmelere, çizgilere ve kırışıklıklara neden olur. Hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri bu tip şikayetleri ortadan kaldırarak cilde hacim kazandırır. Etkisi genellikle 18 ay sürer.

Dolguların yan etkileri var mıdır?

Dermal dolgu maddeleri ile yan etkiler genellikle nadirdir, ancak morarma, şişme, şişlik ve nadiren vasküler tıkanma (enjekte edilen dolgu maddesinin yanlışlıkla bir kan damarı içine enjekte edildiği, damarın kanla beslediği dokuda tıkanma ve hasara neden olma) gibi yan etkiler içerir.

Dolgu Yaptırmadan Önce Doktorunuza Sormanız Gerekenler?
Sorulması gereken temel konu, nitelikleri ve deneyimlerinin ne ölçüde olduğudur. Pratisyeninizin tıbbi olarak nitelikli olduğunu ve vasküler bir tıkanıklık olması durumunda herhangi bir dolguyu eritmek için hyaluronidaz enjekte edebildiğini doğrulamak önemlidir.


Kimler Dolgu Yaptırabilir?
Dolgu maddelerinin kontrendikasyonları, ciltte lokal enfeksiyon, dolgu maddesine önceki reaksiyon, dolgu maddesindeki herhangi bir maddeye alerji ve hamileliği içerir. Dolgu maddeleri genellikle “atıl tıbbi cihazlar” olarak kabul edildiğinden, mutlaka bir doktor tarafından reçete verilmesi gerekmez ve reçetesiz satın alınmaları gerekmez – bu nedenle dolgu yapanların güzellik uzmanları ve kuaförlerin enjekte etmesi olasılığı vardır. Bu nedenle dolgu yaptırmadan önce uygulayıcının özellikle doktor olmasına dikkat edin.

Dolgu uygulanabilen bölgeler – Dolgu Çeşitleri
Nazolabial çizgiler (Burun kenarından aşağı inen çizgilerin doldurulması), Philtral çizgiler (Burun ile ağız arasındaki çizgilerin doldurulması), dudak dolgunlaştırılması, dudak etrafındaki radial çizgilerin doldurulması, burun dolgusu, dudak kontürünün belirginleştirilmesi, jawline, gözaltı çukurlarının giderilmesi, gözaltı torbalarının giderilmesi, burun düzeltmeleri, yanak ve elmacık kemiğinin dolgunlaştırılması, çene hattının belirginleştirilmesi dolgu uygulanabilen durumlar ve dolgu gerektiren şikayetlerdir.

Dolgu nasıl uygulanır?
Uygulama bölgesi anestezi kremi yardımıyla uyuşturulduktan sonra dolgu maddesi, şikayet olan bölgelere ince iğneler yardımıyla enjekte edilir. Dolgu işlemi 15-30 dakika içerisinde tamamlanabilen kısa bir işlemdir.

Dolgu uygulamasının ardından günlük rutinlerinize engel teşkil eden bir durum yaşanmaz. İşlemden sonra hafif şişlik, morluk ya da kızarıklıklar meydana gelebilir, işlem etkisiyle belirmesi son derece normal olan bu etkiler 1-2 gün sonra kendiliğinden gerileyerek geçer.

Dolgu işleminden sonra bolca su tüketmek dolguya hacim kazandıracağından son derece önemlidir. İşlemden sonra bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Hangi durumlarda Botoks, hangi durumlarda dolgu yaptırmalıyım?
Mimiklerden kaynaklanan ince çizgileri açmak için botoks, çok derinleşmiş kırışıklıkları doldurmak için dolgu tecih edilmektedir. Mimik kaynaklı çizgilerin meydana geldiği alın, kaş ortası, kazayağı adı verilen çizgilerin meydana geldiği göz kenarı bölgelerinde kullanılan botoksun, gözaltı bölgesinde kullanılması sakıncalıdır. Buna karşın, gözaltı bölgesinde meydana gelen morluklar, kahverengi halkalar ve torbalanmalar gözaltı ışık dolgusu ile çözüme kavuşabilir.

Deformasyona uğramış yüz hatlarını şekillendirmek ve belirginleştirmek de kozmetik dolgunun kullanım alanları arasındadır. Botoks kasları gevşeterek kırışıklıkları engellerken dolgu, kaybedilen hacmi arttırarak boşlukları doldurur.

Botoksun tedavi alanları; kaş ortası, göz kenarı, bazı durumlarda dudak üzeri bölgesi ve kaş kaldırma işleminde, ayrıca; terleme tedavisinin uygulandığı koltukaltı, el içi, ayak bölgelerinde kullanılır. Dolgu ise; gözaltı, yanak, dudak, dudak burun arası bölgelerinde, ameliyatsız burun şekillendirme ve çene ovali belirginleştirme işlemlerinde kullanılır.

Botoks ve Dolgunun Etki Süreleri
Botoks uygulamasında cilt yapısına göre değişkenlik gösteren kalıcılık süresi 6-8 ay arasındadır. Yapıldıktan 3 gün sonra etki etmeye başlayan işlem, 10 gün içerisinde kesin sonucuna ulaşır.

Dolgu uygulamasında kalıcılık süresi yine cilt yapısına göre değişkenlik gösterirken 1,5-2 yıl arasında sürer. İşlem uygulandıktan hemen sonra büyük oranda kendini belli eden uygulama, kesin sonucuna 10 gün içerisinde ulaşır.

Başa dön